Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Φωτιστικά για το Σαλόνι


Το σαλόνι σε ένα σπίτι είναι το μέρος όπου πολλοί άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, πράγμα που σημαίνει ο φωτισμός δεν είναι μόνο για να βλέπουμε, αλλά παίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο στον γενικό design του χώρου. Διάφοροι παράγοντες συμβάλουν στην σωστή επιλογή των φωτιστικών, μερικοί από τους οποίους είναι, η τοποθεσία των καναπέδων/καθισμάτων, η ποσότητα και η ποιότητα του ηλιακού φως που μπαίνει στο σαλόνι (αν είναι διαμπερές) κτλπ. Λαμβάνωντας υπόψην τους παραπάνω παραγόντες αλλά και το προσωπικό μας γουστό μπορούμε να επιλέξουμε τα σωστά φωτιστικά για το σαλόνι μας.

Αν κάποιος μπαίνει σπίτι του μέσα από το σαλόνι, θα ήταν ιδιαίτερα ευεργετικό ο διακόπτης να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πόρτα εισόδου. Αυτό φυσικά θα τον βοηθήσει να πλοηγηθεί πιο εύκολα στον χώρο του σαλονιού αποφεύγωντας να πέσει πάνω σε ανεπιθύμητα εμπόδια!

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τα φωτιστικά οροφής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον χώρο του σαλονιού. Μια επιλογή είναι να έχουμε ένα ανεμιστήρα, στο κέντρο του φωτιστικού. Το φως ελέγχεται συνήθως από τον διακόπτη του φωτιστικού για το δωμάτιο ή από το τηλεχειριστήριο για τον ανεμιστήρα. Μια άλλη επιλογή είναι ένα φωτιστικό οροφής (π.χ ένας πολυέλαιος) χωρίς τον ανεμιστήρα.

Μερικοί μπορεί επίσης να επιλέξετε να έχετε έναν αυξομειωτή έντασης φωτισμού (dimmer) για το φωτισμό στο σαλόνι σας. Αυτό είναι μια καλή επιλογή για εκείνους που θα προτιμούσαν ένα ευρύτερο φάσμα φωτισμού, χωρίς να χρειάζεται ένα σημαντικό αριθμό των λαμπτήρων.

Οι επιτραπέζιοι λαμπτήρες είναι μια άλλη επιλογή για το φωτισμό στο σαλόνι. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για εκείνους που χρειάζονται περισσότερο φως για να διαβάσουν.